Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Hastanesi 1957 yılında Hacettepe'de kurulmuş ve 1958 yılında eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarını sürdürerek kamu hizmetine geçmiştir. Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu 1961'de kurulup 1963 yılında Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi hâline getirilmiştir. Bu fakülteye bağlı Diş Hekimliği Yüksekokulu Türkiye'de ikinci diş hekimliği okulu olarak kurulmuş, eğitime otuz öğrenci ile başlanmış ve eğitim süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. İlk diş hekimliği mezunlarını 1968 yılında vermiş olan Yüksekokul, 1971 yılında fakülte hâline getirilmiştir. H.Ü Diş Hekimliği Fakültesi adresli ilk telif eser olan Diş Hekimliği Tarihi, 1973 yılında Prof. Dr. Yüksel Noras tarafından yayımlanmıştır. Çağdaş diş hekimliğine uyum sağlamak gereği nedeniyle Cerrahi, Protez ve Tedavi Bölümlerinin yanı sıra 1970'de Periodontoloji; 1973'de Oral Diagnoz ve Radyoloji; 1975'de Pedodonti ve Ortodonti; 1976'da Endodonti Ana Bilim Dalları oluşturulmuştur.
Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesinde birkaç kere yer değiştiren fakülte binası 2009’da yeni ve modern binasına kavuşmuş, mezuniyet öncesi diş hekimliği eğitiminin yanısıra mezuniyet sonrası eğitimleri de 8 Ana Bilim dalının doktora programları ile verilmeye devam edilmiştir. 2011’de ‘Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi’ yönetmeliğinin yayınlanması ile 2012 yılından itibaren Fakültede diş hekimliği mezuniyeti sonrası uzmanlık eğitimleri verilmeye başlanmıştır. 2018 yılında uzmanlık sonrası araştırmacı akademisyen yetiştirmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Ağız Diş Sağlığı Araştırmaları Ana Bilim Dalı kurularak Oral Biyoloji ve Toplum Ağız Diş Sağlığı doktora programları açılmıştır. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 2021 yılı dahil olmak üzere 4263 diş hekimi mezun olmuştur, doktora derecesi alanların sayısı 553, uzmanlık derecesi alanların sayısı 125’tir, yeni açılan doktora programlarında 8 uzman diş hekimi ile 2 diş hekimi eğitim ve öğrenim görmektedir.
Fakültemizin ilk dergisi “Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi” adıyla 1977 yılında yayın hayatına başlamıştır. 2011 yılında “Clinical Dentistry and Research" adı ve yeni formatıyla yayınlanmaya devam etmiş ve 2013 yılı Ocak ayı sayısından itibaren TÜBİTAK kurumu tarafından indekslenen dergi kategorisine alınmıştır.
Fakültemizde Bologna Süreci çalışmaları ile mezuniyet öncesi diş hekimliği eğitimi müfredatının kapsamlı olarak güncellenmesi 2012 yılında gerçekleştirilmiş ve 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulmuştur.
Fakültemiz Avrupa Birliği ülkeleri diş hekimliği fakültelerinin eğitim amacı ile kurduğu ADEE (Association for Dental Education in Europe) ile 2004 yılından bu yana üyeliğini sürdürmektedir. Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi Mezuniyet Öncesi Diş Hekimliği Eğitimi 11-15 Nisan 2015 tarihinde ADEE tarafından değerlendirilmiş ve Fakültemiz ADEE logosunu kullanmaya hak kazanmıştır. Fakültemize ADEE tarafından verilen "Sertifika" 28 Ağustos 2015 tarihinde Macaristan-Szeged'de yapılan yıllık toplantıda takdim edilmiştir.
Fakültemiz Erasmus Programı kapsamında Avrupa Üniversiteleri ile iş birliği yaparak 2007 yılından itibaren karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapmaktadır.
Hacettepe Üniversitesinin 2017 yılında araştırma üniversitesi olarak ilan edilmesi fakültemiz de dahil olmak üzere tüm birimlerde önemli değişikliklere ve yapısal düzenlemelere yol açmıştır. Uluslararası tanınırlığımız noktasında, Fakültemiz URAP’ın (University Ranking By Academic Performance) 2016-17 değerlendirmesinde “Dünyanın en iyi 200 Üniversitesi” listesine 103., 2020 yılında 147., 2021 yılında 154. sıradan girerek bu alanda Türkiye’de “En iyi dereceye sahip fakülte” olmuştur.
Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi diş tedavi hizmetlerini ileri, modern, etkili, koruyucu ve hasta merkezli bir anlayışla sürdürmektedir.